top of page
  • info292531

100 de zile de reciclare hartie pentru 100 de ani de Romania

"Detest plasticul", a spus șeful serviciilor de colectare a deșeurilor din una din cele  5 zone in care suntem activi.

Presupunem că a spus acest lucru datorita:

1. nivelelor de contaminare inerente ale plasticului și

2. diferitelor tipuri de polimeri în MSW  (deșeuri solide municipale), ceea ce face dificilă reciclarea si

3. desi cetatenii devin  din ce în ce mai constienti de faptul ca  plasticul este o substanță poluantă și potențial reciclabilă, acest material nu este „atractiv” datorita valorii sale scazute in ceea ce priveste reciclabilitatea ( si a efectului sau nociv asupra mediului inconjurator). În 2018, prețul mediu pentru plasticul LDPE (polietilena de joasă densitate) era de 191 euro pe tonă. Acum este de 145 de euro pe tonă - o scădere de 24%. Și, de asemenea, dacă comparați prețul de plastic virgin (în Marea Britanie) de 1300 £, de ce s-ar colecta plasticul reciclat pentru a fi vandut? Asteptam parerirle dvs. La adresa de email sibiu@clearpublicspace.org sau pe pagina de web www.clearpublicspace.org 

Mai mult decât atât, Darrel More declara (în revista "The Chartered Institute of Managers of Waste") "în Europa, doar 30% din deșeurile de plastic sunt colectate pentru reciclare. În plus, majoritatea operațiunilor de reciclare au loc în afara Europei, unde practicile și standardele de mediu sunt diferite“.

Punctul de plecare al schimbării comportamentului fata de gunoi și  al proiectul nostru Un viitor fără Gunoi sunt școlile. Este necesar să începem în școli. Și economia din spatele schimbării comportamentului este „coloana vertebrală” a proiectului. Școlile și economia reprezinta modalitatile prin care putem realiza  schimbări ale comportamentului semnificative cu un impact considerabil.

Astfel, pentru a sărbători 100 de ani de România , in cadrul proiectului Un Viitor fara Gunoi Sibiu -acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu prin agenda comunității,  s-au organizat "100 de zile de reciclare, separare corecta si colectare!”  hartie si carton. Am organizat activitati in scoli, impreuna cu agentii de salubrizare, elevi, cadre didactice si familiile acestora.

Ca urmare a proiectului, elevii si familiile acestora înțeleg că există o valoare suplimentară în fluxul deșeurilor de hârtie uzată. Acest lucru este minunat, deoarece este obiectivul nostru central - ca, în cele din urmă, toată lumea sa vada  "gunoiul"  ca si resursa, înainte de a-l arunca, acesta ajungand probabil în depozitul de deșeuri sau la incinerare.

Cele trei scoli implicate in proiect (din diferite părți ale județului Sibiu) au fost recompensate cu ceasuri (realizate din hârtie reciclată) și sumele de bani rezultate din vinderea hartiei colectate - pentru a putea fi investiti inapoi in scoli. Acestia au fost răsplătiți pentru reciclarea a 4 tone de hârtie, împiedicând astfel taierea a cel putin 60  de arbori, care ar fi fost folositi pentru a produce hartie.

1 tona de hartie reciclata = 17 copaci salvati – puteti urmari in acest video procesul de producere a hartiei.



Profesor coordonator Axente Sever: „In primul rand ,acest proiect a avut un impact pozitiv asupra elevilor scolii noastre.Acestia au fost motivati sa iubeasca,sa pretuiasca si sa protejeze natura,mediul inconjurator. Au colectat hartie din dorinta de a salva copacii,care sunt o adevarata sursa de aer curat-viata.S-au mobilizat si au adus la scoala material ,fiind ajutati si de ceilalti membri ai familiei-parinti,bunici,frati mai mari. Au solicitat tuturor vanzatorilor de la magazinele din comuna,sa le pastreze orice cutie sau carton pentru a le putea aduce la scoala,acest ajutor cerandu-l si vecinilor si prietenilor de familie,spre aprecierea si admiratia tuturor. Cea mai mare satisfactie am avut-o atunci cand una dintre eleve ,a spus ca pe ea nu o intereseaza premiul,ci este fericita ca  a salvat atatia copaci de la taiere”.



„Ceasurile oferite scolilor ca si premiu pentru implicare in  proiect au fost realizate din hârtie reciclată. Aceasta forma de "upcycling" este un lucru nou pentru România. Speram ca acest  concept sa se dezvolte, deoarece contribuie la economia circulară ", a declarat Iolanda Alexandru, coordonator de proiect al Asociației Un Viitor fără Gunoi.

"Da! Felicitari elevilor si cadrelor didactice implicate si care au contribuit astfel la pastrarea unui mediu curat. Sperăm ca si  mai multe școli și consilii locale sa dezvolte această inițiativă în acest an – cum ar fi sa salvam 101 copaci în 101 zile de reciclare pentru a sărbători 101 de ani de România? ", a declarat Luke Douglas-Home presedintele Asociatiei un Viitor fara Gunoi si reprezentantul organizatiei Clear Public Space din Marea Britanie. Contactati-ne la adresa de email sibiu@clearpublicspace.org pentru a incepe proiectul. 





13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page